top of page
DJI_0320.jpg

Ένα «κρυμμένο» διαμάντι δίπλα στην Αθήνα: Παραλία Σχοινιά, Μαραθώνας 

Ένας οδηγός για την καλύτερη εναλλακτική παραλία κοντά στο κέντρο της Αθήνας   

 

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν Αθηναίο από το να περνάει τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα σε μια κοντινή παραλία κάτω από τον ήλιο, μόλις οι μέρες αρχίσουν να ζεσταίνουν στα τέλη της άνοιξης.      

Οι πιο διάσημες παραλίες της Αθήνας γνωστές: Καλαμάκι, Καβούρι, Βάρκιζα, Γλυφάδα και Βουλιαγμένη είναι οι καλύτερες επιλογές αν ψάχνει κανείς μια γρήγορη βουτιά κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα είναι ότι συχνά, οι παραλίες αυτές μπορεί να είναι γεμάτες.     

  

Φυσικά, ολόκληρη η ακτογραμμή από τη Γλυφάδα μέχρι το Σούνιο (και γύρω από όλη την Αττική) είναι γεμάτη από μικρές ακτές έτοιμες να εξερευνηθούν και να εκτιμηθούν για τις λεπτομέρειές τους. Τι θα λέγατε όμως μια μεγάλη αμμώδη παραλία με ένα ολόκληρο δάσος πάνω της;  

Είναι κοινό μυστικό των Αθηναίων πως η παραλία του Σχινιά (ή Σχοινιά) στον Μαραθώνα είναι μια από τις καλύτερες περιοχές της Αθήνας για μπάνιο, σε συνδυασμό με τα 3,5 χιλιόμετρα δάσους ακριβώς κατά μήκος της παραλίας. Το δάσος βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά - Μαραθώνα και δίνει την ευκαιρία να περιπλανηθείτε ακριβώς εντός ενός τοπίου Natura 2000, μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα.     

  

Με την τεράστια ακτογραμμή της, πρόκειται για  τη μεγαλύτερη και πιο ήρεμη παραλία της ανατολικής Αττικής, καθιστώντας την ιδανική για όποιον αναζητά ηρεμία σε μια μη εμπορευματοποιημένη, περιβαλλοντικά προστατευμένη, δασώδη παραλία.  

  

Άνθρωποι από όλη την Αθήνα έρχονται εδώ για μπάνιο, αναψυχή και θαλάσσια σπορ, και είναι ένας γνωστός προορισμός και για παρατήρηση πουλιών. Φαγητό, δραστηριότητες, ψυχαγωγία, ακόμη και λιμάνια βρίσκονται σε πολύ προσβάσιμη απόσταση. Αν η παρέα θέλει διασκέδαση, η περιοχή δεν απογοητεύει κανέναν επισκέπτη.

Μέρος του δικτύου Natura 2000    
 

Το Εθνικό Πάρκο, που αποτελείται από τη χερσόνησο της Κυνοσούρας, το πευκοδάσος και τον κόλπο του Σχοινιά, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα σε ολόκληρη την περιοχή της Αττικής. Είναι ένας χώρος υψηλής οικολογικής αξίας με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο τόπος λειτουργεί ως σημαντική στάση ανάπαυσης για αποδημητικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένων απειλούμενων ειδών όπως η πάπια Aythya nyroca. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη της Αττικής όπου τα πουλιά μπορούν να ξεκουραστούν, να τραφούν και δυνητικά να αναπαραχθούν.  

  

Για την ακρίβεια, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, 30 από τα οποία βρίσκονται υπό το καθεστώς προστασίας της οδηγίας 2009/147/ΕΚ της ΕΕ για τα πτηνά. Μεγάλο μέρος του οικοτόπου ζει πλέον γύρω από τα νερά του Κωπηλατοδρομίου των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να συνυπάρξει με τη φύση. Μπορεί εύκολα να φτάσει κανείς εκεί και να το εξερευνήσει. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, με μεγάλο χώρο στάθμευσης, και εκτός από τους αθλητές, ο χώρος ενδείκνυται και για παρατήρηση πουλιών,  καθώς και για ποδηλασία, στη λωρίδα γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο που είναι ασφαλτοστρωμένη.

Μαζί με το πευκοδάσος του Σχοινιά, που είναι ένα από τα μόλις τρία του είδους του στην Ελλάδα, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη προστασίας και διατήρησης, στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000 αλλά και του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελώνων.  

  

map of Schinias national park

Ψυχαγωγία, διασκέδαση, άραγμα. Όλα!

 

Ταυτόχρονα, η διασκέδαση ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνει το δάσος. Η παραλία του Μαραθώνα, η οποία ξεκινά ακριβώς μετά το τέλος του δάσους, προσφέρει δεκάδες beach bars στη σειρά. Το Καράβι, το διάσημο παραλιακό μπαρ, προσφέρει τις ανέσεις για όλους τους λάτρεις της θάλασσας: από ξαπλώστρες στη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία έως γήπεδα Beach Volley, υπηρεσίες Windsurfing και Paddleboarding. Για τους λάτρεις των καταδύσεων, το Marathon Divers Club διαθέτει υπηρεσίες τόσο για επαγγελματίες όσο και για αρχάριους.     

  

Και για φαγητό; τι, θα φάμε στο δάσος; Αν το σαντουιτσάκι με το καρπούζι δεν έφτασε να κόψει την πείνα, τότε οι ντόπιες ταβέρνες του Σχοινιά είναι ακριβώς δίπλα, επάνω στον κεντρικό δρόμο για την παραλία. Η παραλιακή της Νέας Μάκρης είναι ιδανική για απόγευμα, με άπειρες επιλογές φαγητού και έντονη νυχτερινή ζωή στα παραλιακά της μπαράκια, καθώς και μια μοντέρνα ακτή ιδανική για βόλτα, καλυμμένη με φοίνικες.

   

Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα είναι ένα άλλο μεγάλο αξιοθέατο που αξίζει να συνδυαστεί με την παραλία του Σχοινιά. Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη του Μαραθώνα, το φράγμα του 1929 εξακολουθεί να τροφοδοτεί την Αθήνα εφεδρικά με νερό. Επενδυμένο με το ίδιο πεντελικό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα, σχεδιάστηκε για να συμβολίζει την αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα τη μάχη του Μαραθώνα, καθώς και την νίκη των Αθηναίων με τη λειψυδρία που χτυπούσε την εποχή εκείνη.  

Η μάχη του Μαραθώνα & ο Αυθεντικός Μαραθώνιος     

Μια ιστορική αναφορά στην μάχη του Μαραθώνα θα έμοιαζε κοινότοπη, όμως πως να μην ανατριχιάσει κανείς με τις αναφορές των Αθηναίων να κυνηγάνε τους Πέρσες μέσα στα νερά, στη μάχη που άλλαξε το ρου της ιστορίας.  

 

Εδώ είναι το ακριβές μέρος όπου έλαβε χώρα η Μάχη του Μαραθώνα, όταν οι Πέρσες εισέβαλαν ανεπιτυχώς στην Ελλάδα πριν από 2500 χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή του Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού. Απομεινάρια της μάχης διασώζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και στον Τύμβο του Μαραθώνα, που καλύπτει τις στάχτες των Αθηναίων που έπεσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.     

   

Τιμώντας τη μάχη του Μαραθώνα, ο Μαραθώνιος Δρόμος ξεκίνησε με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Αργότερα έγινε σταθερό άθλημα με τους Ολυμπιακούς του 1921, πριν γίνει το δημοφιλές που ξέρουμε παγκοσμίως.

 

Μην ξεχάσετε τον ετήσιο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που γίνεται κάθε Νοέμβριο, με αφετηρία την πόλη του Μαραθώνα, ακριβώς 42 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Βάλτε στη λίστα σας επίσης μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, καθώς και τη γραμμή εκκίνησης.

Σχοινιά, Μύκονο ή Σαντορίνη;   

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το κοντινότερο λιμάνι από την παραλία του Σχοινιά απέχει μόλις 15 λεπτά με το αμάξι! Με τιμή εισιτηρίου 4€ ανά άτομο, το πλοίο από Αγία Μαρίνα προς Νέα Στύρα διαρκεί μόλις 40 λεπτά, όντας ιδανικός υποψήφιος προορισμός για ημερήσια εκδρομή. Ακτοπλοϊκά ταξιδεύουν επίσης καθημερινά από το λιμάνι της Ραφήνας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Αττικής, μόλις 20 χιλιόμετρα από την παραλία του Σχοινιά.    

  

Μπορείτε να δείτε ίσως τώρα πώς μπορείτε να συνδυάσετε καλύτερα διακοπές στην Αθήνα με κοντινά νησιά όπως η Άνδρος, η Σύρος, η Τήνος και η Μύκονος! 

Πού να μείνετε     

Αν ψάχνετε ένα μέρος για να μείνετε κοντά στην Αθήνα, η παραλία του Σχοινιά προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Ο λόφος ακριβώς πίσω από την παραλία είναι οικισμός που έχει πάρει το όνομα του από την ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, καθιστώντας την μια περιοχή πολύ υψηλού κύρους (και κατοικία για μερικές πολύ εξέχουσες ελληνικές προσωπικότητες).     

Ο οικισμός προσφέρει επίσης μοναδική και ανεμπόδιστη θέα σε ολόκληρο το Εθνικό πάρκο του Σχοινιά. Γιατί να μην νοικιάσετε μια καλοκαιρινή μεζονέτα για τον εαυτό σας με πανοραμική θέα στην παραλία και το δάσος; Ή, αν είστε έτοιμοι να κάνετε ένα μεγάλο βήμα επενδύοντας σε έναν διαχρονικό τουριστικό προορισμό.     

Συνολικά, ο Σχοινιάς είναι μια ιδανική παραλία για να επισκεφθείτε κοντά στην Αθήνα. Είναι αρκετά μεγάλη για να μην αισθάνεστε ποτέ στριμωγμένοι και ταυτόχρονα να έχετε όλες τις ανέσεις που μπορεί να ζητήσει ένας επισκέπτης. Μια μοναδική και πλούσια περιοχή όχι μόνο από άποψη φύσης, αλλά και πολιτιστικά και ιστορικά. Σας έρχεται κάποιο μέρος στο μυαλό που να τα συνδιάζει όλα τόσο αρμονικά;

alestate.gr houses for sale in schinias

Το Alestate.gr ανήκει στον αρχιτέκτονα και κατασκευαστή, Αλέξη Ιγνατιάδη. Η κατασκευαστική του εμπειρία ξεκίνησε στην περιοχή του Σχοινιά πριν το 2004, όταν έχτισε το πρώτο του συγκρότημα κατοικιών, το οποίο πωλήθηκε αμέσως.  

‘Εκτοτε, είναι υπεύθυνος για μια σειρά κατασκευών για ιδιώτες επενδυτές, που συμπεριλαμβάνουν μεζονέτες και βίλες.

bottom of page